Narratives Now #1: Julie Cafmeyer en Lotte Houwink ten Cate
Het idee van het kerngezin als hoeksteen van de maatschappij is voor iedereen eenzaam. - Lotte Houwink ten Cate
“Ruim een op de drie huwelijken strandt. Een voertuig met een dergelijk veiligheidsrisico zou de weg niet op mogen.” Hoog tijd dus voor alternatieve gezinsvormen, vindt de Nederlandse historica Lotte Houwink ten Cate. In haar boek ‘De mythe van het gezin’ pleit ze voor andere invullingen van ons leven en voor een politiek beleid dat die verandering steunt. Van eigen bodem onderzoekt theatermaakster Julie Cafmeyer in haar debuutroman ‘De collectieve inzinking van het gezin Hofmeyer’ dezelfde thematieken. Cafmeyer zet fictie voor haar onderzoek in, maar wie de theatermaakster kent, weet dat zij de autofictie niet schuwt. Waar lopen de levens van de familie Hofmeyer parallel met die van de familie Cafmeyer? En schuwt Julie, net zoals haar hoofdpersonage, werkelijk het idee van eenzaamheid nu het leven anders loopt dan zij het altijd had gedacht?
NARRATIVES NOW
Filosoof Martha Claeys neemt ons in deze driedelige reeks mee op een literaire en beschouwende ontdekkingstocht. De literatuur staat centraal. Het kerngezin onder druk.
Als er geen alternatief is voor het kerngezin, hoe vrij zijn wij dan precies in het inrichten van onze levens? Wat als gezinsconstructies uiteenvallen? Wat als we ons niet kunnen - of willen - conformeren aan de verwachting? Wat als we besluiten - of plots genoodzaakt zijn - het anders te doen dan het altijd is geweest? Martha Claeys duikt met onze gastschrijvers tussen de lijnen, en onderzoekt hoe de verhalen van het verleden doorwegen in het heden.