NARRATIVES NOW #3: Niet-moeder, twijfelmoeder, spijtmoeder - Leen Dendievel

Leen Dendievel in gesprek met Liesbeth Smit: over het twijfelen om moeder te zijn, over het willen moeder zijn, over het niet kunnen moeder zijn, over het niet moeder zijn

Actrice en schrijfster Leen Dendievel schreef het boek ‘De zin van een kind’ als antwoord op de vraag waarom ze geen kinderen wil. Het is een verhaal over de bewuste keuze van haar en haar partner om geen kinderen te krijgen. Maar het is geen pleidooi voor een kindvrij leven. Het is een pleidooi om aan te tonen dat een leven zonder kinderen even waardevol kan zijn.

Liesbet Smit voert in haar boek ‘Echte vrouwen krijgen een kind: de stille revolutie van de niet-moeder’ hetzelfde pleidooi. Al is haar pleidooi niet het gevolg van een bewuste keuze om kindvrij door het leven te gaan, maar het gevolg van omstandigheden.

Anno vandaag blijft een op vijf vrouwen kinderloos. Dat om verschillende, uiteenlopende, persoonlijke, soms politieke, redenen. Bij slechts tien procent van die vrouwen is het een bewuste keuze of omwille van vruchtbaarheidsproblemen. Vaker is het een gevolg van omstandigheden buiten de controle, zoals financiële redenen, het niet ontmoeten van de juiste partner of het stranden van een relatie op een cruciale leeftijd…

Moderator Heleen Debruyne gaat met Liesbet en Leen in gesprek over het als kinderloze vrouw omgaan met de (impliciete) verwachtingen van jezelf en je omgeving. Over waarom we als maatschappij het moederschap zo vanzelfsprekend vinden en waarom ‘moederschap’ en ‘vrouwelijkheid’ zo onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Over wat de rol was en is, van het patriarchaat en hoe we daardoor nog steeds de rol van een vrouw als moeder percifiëren. Maar ook over rouw, over het loslaten van wat je mogelijks had gewild maar nooit hebt gehad.

Over moederschap en niet-moederschap, in de breedste zin van het woord.

NARRATIVES NOW #3: Niet-moeder, twijfelmoeder, spijtmoeder - Leen Dendievel
Datum:
12 mei 2024
Startuur:
11:00
Einduur:
13:00
Organisator:
KAAP Oostende
Locatie:
KAAP | Oostende
Koning Boudewijnpromenade 10 (zeedijk), Oostende