Hoe een vleugje jaloersheid een gans leven een tijdlang kan verpesten
Uiteraard vooral bekend omwille van de internationaal geroemde en als filmscenario omgetoverde roman “Het diner” beschrijft Herman Koch in dit werk hoe weinig er nodig is om een mensenleven van een goed georganiseerd systeem om te schakelen tot een chaos van twijfel, angst en jaloersheid . met een goede afwisseling tussen ernst en humor wordt aangetoond dat zelfs de geringste gebeurtenis via de valkuilen van interpretatie en hypothese een leven jarenlang en zelfs permanent flink in de war kan sturen . zodra we even het pad van de rationaliteit en zelfzekerheid durven verlaten dreigen we in de totaliteit van ons denken, voelen en handelen in een groeiend patroon van angst tot zelfs paranoia te vervallen.
In het boek geeft de auteur ons ook een inzicht in zijn opinie rond het Nederlandse koningshuis, de tirannie van het doemdenken rond klimaat en energie alsook het relatieve van de macht .
Synopsis
Een zelfverzekerde burgemeester van Amsterdam wordt aan het twijfelen gebracht door zijn vermoeden dat zijn vrouw een buitenechtelijke relatie heeft.