Hoe omwille van de macht de waarheid soms zo lang verborgen blijft
Door het aanslepende conflict tussen Israel en de Palestijnen flakkert in heel wat landen van de Westerse wereld het antisemitisme opnieuw op. Tot welke ernstige en jarenlange verdeling van een ganse bevolking kan leiden werd op het einde van de 19de en begin 20ste eeuw in Frankrijk bewezen.
Opnieuw met historische perfectie en magistraal gerommanceerd brengt Robert Harris met dit werk het onthutsende en meeslepende verhaal van de zaak Dreyfus die tot op heden bekend blijft staan als voorbeeld van politieke manipulatie en juridisch falen . frankrijk en Duitsland blijven na de oorlog van 1870 in een sfeer van wantrouwen twisten over het grondgebied van Elzas en Lotharingen . in een web van spionage duikt plots een Franse militair op als uiterst verdacht : van joodse afkomst en geboren in de grensstreek manipuleert de Franse militaire top hem in de rol van verrader . Na zijn veroordeling tot verbanning naar Duivelseiland ontspint zich in Frankrijk een bitsig debat tussen zijn voor- en tegenstanders waarin één enkele militair de strijd aanbindt om de waarheid naar boven te brengen .
Een waar gebeurd verhaal dat ons doet nadenken over gerechterlijk dwalen , machtsmisbruik en het gemak waarmee hele onderdelen van een samenleving tegen elkaar kunnen opgezet worden.
Synopsis
De commandant van de Franse geheime dienst, Georges Picquart, vertelt hoe hij na de veroordeling wegens spionage van de joodse officier Alfred Dreyfus in 1895 ontdekt dat de echte spion iemand anders moet zijn geweest en dat Dreyfus dus ten onrechte een levenslange gevangenisstraf uitzit.