Ulrike Maenhoudt
Leestip van Ulrike Maenhoudt
"You know you've read a good book when you turn the last page and feel a little as if you've lost a friend" ~ Paul Sweeney

Bevreemdend en bijwijlen hilarisch

28 mei 2024

Dit boek was mijn eerste Tommy Wieringa, snel daarna volgden nog Caesarion en Dit is Mijn Moeder.
De schrijfstijl van Wieringa is zo kenmerkend en clever, en het verhaal van Joe Speedboot is bij momenten zo absurd dat je even halt moet houden om te bekomen van zoveel fantastische creativiteit. Niettemin in één ruk uitgelezen!

Fransje Hermans, de verteller van het verhaal, is na een ongeluk invalide geraakt en heeft voorgoed zijn spraakvermogen verloren. Hij is de zelfbenoemde chroniqueur van het dorp Lomark. Zijn fascinatie voor de nieuweling Joe Speedboot is grenzeloos: Joe Speedboot, de jongen die zijn eigen naam gekozen heeft en op zijn vijftiende al bommenlegger, vliegtuigbouwer en bewegingsfilosoof is. Nauwgezet observeert Fransje hoe nog een nieuwkomer de natuurlijke orde van het dorp komt verstoren: Joe's stiefvader Papa Afrika, een zachtaardige Nubiër met gazellenogen die een kleine scheepswerf begint op de oever van de Rijn. Dan verschijnt de geheimzinnige Picolien Jane, een beeldschone Zuid-Afrikaanse, aan wie Fransje zijn kronieken opdraagt en voor wie levenslange vriendschappen op het spel worden gezet. In haar komen alle verhalen samen, met noodlottige gevolgen.

Synopsis

Een gehandicapte jonge schrijver in een afgelegen dorp ontwikkelt zich door de komst van Joe Speedboot tot een vooraanstaand armworstelaar. De lotgevallen van de vrienden worden verteld. De meest absurde scènes volgen elkaar op.

Ulrike Maenhoudt
Leestip van Ulrike Maenhoudt
"You know you've read a good book when you turn the last page and feel a little as if you've lost a friend" ~ Paul Sweeney

Joe Speedboot : roman
Titel:
Joe Speedboot : roman
Auteur:
Tommy Wieringa
# pagina's:
352 p. : ill.
Uitgeverij:
De Bezige Bij
ISBN:
9789023490036
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Kinderwereld (vertelperspectief), Platteland ; Nederland
Aanbevolen voor:
Betoverend,
Hilarisch

Gerelateerde leestips