Zana Bulteel
Leestip van Zana Bulteel
Het leven is als een treinplatform, jij kiest wanneer je op, af- en overstapt.

Een boek die je leven verandert

20 mei 2024

"'Stoner' vertelt het levensverhaal van William Stoner, een Amerikaanse boerenzoon die dankzij zijn passie voor boeken en verhalen literatuurprofessor wordt. Stoner is een man van weinig woorden die meer dan eens misbegrepen wordt door zijn omgeving. Hij wijdt zijn leven aan de literatuur en aan de liefde, maar lijkt beiden nooit helemaal te kunnen vatten. Hij groeit nooit door in zijn job en zijn huwelijk met een apathische vrouw vervreemdt hem verder van de buitenwereld. Stoner sterft uiteindelijk in alle anonimiteit, zoals ook zijn hele leven zich in de marge heeft afgespeeld."

Ik heb 'Stoner' twee keer gelezen. De eerste keer was het een willekeurige keuze uit een opgelegde leeslijst door onze literatuurdocent op de hogeschool. De tweede keer omdat ik eindelijk emotioneel volwassen genoeg was om het boek opnieuw vast te pakken. Beiden keren moest ik, ondanks verzet, huilen.

Auteur John Williams weet je mee te slepen in een pakkend verhaal van een man met veel passie en liefde in zijn hart, die zich amper of niet verzet tegen zijn lot. De personages in het boek zag ik als één persoon: ze belichten zowel de duisteren als lichte kanten van de mens en spiegel elkaar voortdurend. 'Stoner' speelt zich, niet toevallig, af tegen de achtergrond van de twee wereldoorlogen en de economische crisis.

'Stoner' is misschien wel een van de beste boeken die ik ooit heb gelezen. Het is geen complex verhaal, in de zin dat het heel vlot leest. De roman daagt je op een laagdrempelige manier uit om naar je eigen leven te kijken, maar ook de levenskeuzes van anderen te aanvaarden.

Synopsis

Een Amerikaanse boerenzoon die literatuurprofessor wordt, probeert de vele tegenslagen in zijn leven waardig te doorstaan.

Zana Bulteel
Leestip van Zana Bulteel
Het leven is als een treinplatform, jij kiest wanneer je op, af- en overstapt.

Stoner
Titel:
Stoner
Auteur:
John Williams
# pagina's:
319 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Lebowski
ISBN:
9789048813834
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Literatuur, Onmogelijke liefde, Universiteiten ; Verenigde Staten

Gerelateerde leestips