Dit boek je nadenken. Dit boek doet je luisteren en doet je spreken. En misschien verlaagt het je drempel naar actief burgerschap.
Voor ik dit boek las, kende ik sociaal-filosoof Krznaric niet. Het is niet bepaald een naam om makkelijk uit te spreken en te onthouden. Maar zo moeilijk als zijn naam is, is dit boek toegankelijk. Bijna bedrieglijk eenvoudig zou ik durven zeggen. Het is drempelverlagend. Drempelverlagend voor optimisme in de aanpak van acute wereldproblemen. Drempelverlagend door de indruk te geven dat wat je als individu kan doen, wel degelijk een verschil maakt.
In z'n toegankelijkheid lijkt het boek niet echt een wetenschappelijk discours. Toch is het voor z'n beperkte omvang verrassend stevig gefundeerd met 40 pagina's noten en 20 pagina's bibliografie. Daarin zit ook de grote kracht van het boek vind ik: het boek wil niet overtuigen met harde wetenschappelijke argumenten maar het wil eerder verleiden, uitnodigen tot luisteren, lezen en praten. Tijdens het lezen had ik regelmatig het gevoel dat ik in discussie ging met de schrijver.
De titel en bijtitel van het boek: 'Geschiedenis voor morgen. inspiratie uit het verleden voor de toekomst' is erg sterk en dekt ook de lading. Het zoeken naar inspiratie in het verleden om de actuele problemen aan te pakken, geeft vertrouwen in het feit dat we ook dit als mensheid aan kunnen en zullen overwinnen.
Wel is het zo dat ik niet elke aangehaalde 'les' uit het verleden ideaal vind, evenmin als ik elke suggestie in de vertaling van dat verleden naar de actualiteit aanneem. Maar het doet je er wel over nadenken.
De aangehaalde geschiedenissen en oude problemen die in relatie gezet worden tot de actuele crisissen en bedreigingen, leveren nieuwe inzichten op. Dat was voor mij onder meer in het bijzonder het geval voor de parallellen tussen de actuele gevaren door sociale media en de start van de (boek)drukkunst die niet alleen boeken voortbracht maar ook opruiende pamfletten, al dan niet gevuld met fake news.
Inspirerend boek.
Synopsis
Filosofisch pleidooi voor het gebruiken van lessen uit het verleden om crises zoals klimaatverandering en pandemieën te overwinnen en een betere relatie met de toekomst te creëren. Met zwart-witafbeeldingen.