Filip Dermul
Leestip van Filip Dermul
'In my whole life, I have known no wise people who didn't read all the time - none, zero.' Charlie Munger.

Dit is een ideaal boek om je koudwatervrees voor meditatie te overwinnen. Zelfs voor rationalisten. Of misschien net voor rationalisten.

11 juni 2024

Dit boek richt zich naar het (lezers)publiek dat zich uit vrees voor zweverigheid ver weg houdt van New Age-publicaties maar toch geïntrigeerd is door meditatie en ademhalingstechnieken omwille van hun vermeend dan wel aantoonbaar positief effect op gemoed en geestelijk welbevinden.

Steven Laureys is een wetenschapper. De aanpak is dan ook methodisch en wetenschappelijk verantwoord.

Zijn belangrijkste proefpersoon in het boek is Matthieu Ricard. En die man is op zich al een studie en boek waard. Ik verwijs graag naar het boek 'De monnik en de filosoof' waarin Matthieu Ricard de verbale degens kruist met zijn vader Jean-François Revel (pseudoniem voor Jean-François Ricard) die als wetenschapper, filosoof en journalist op zoek gaat naar de verklaring voor het feit dat zijn zoon als een briljante moleculair bioloog toch kiest voor een leven als boeddhistische monnik (en op den duur zelfs woordvoerder wordt van de Dalai Lama).

Als er dus iemand weet hoe (onverstoorbaar) te mediteren dan is het wel Matthieu Ricard. Hij is ondertussen zeventiger en zijn hersenen zijn na ongeveer 50 jaar mediteren voor neuroloog Steven Laureys bijzonder interessant vergelijkingsmateriaal.

Steven Laureys toont het positieve effect van mediteren dan ook aan. Het hoeft niet te verbazen dat hij zelf meditatie in de praktijk brengt. En pleit voor het uitbreiden van de praktijk van meditatie in een veelheid van sektoren, van onderwijs tot het gevangeniswezen.

Voor mezelf heeft dit boek de drempel naar het uittesten van meditatie verlaagd. Ik hoop oprecht dat dit voor u ook het geval mag zijn.

Synopsis

Wetenschappelijk onderzoek naar het effect van meditatie en mindfulness op de hersenen.

Filip Dermul
Leestip van Filip Dermul
'In my whole life, I have known no wise people who didn't read all the time - none, zero.' Charlie Munger.

Het no-nonsense meditatie boek : over hoe bewust zijn je mentale en fysieke gezondheid kan versterken
Titel:
Het no-nonsense meditatie boek : over hoe bewust zijn je mentale en fysieke gezondheid kan versterken
Auteur:
Steven Laureys
# pagina's:
205 p. : ill.
Uitgeverij:
Borgerhoff & Lamberigts
ISBN:
9789089316394
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Hersenen, Bewustzijn, Meditatie
Aanbevolen voor:
Boeiend,
Leerrijk

Gerelateerde leestips