Leestip van Gerda van Erkel

Een boek dat zeer doet. Al lach je soms.

2 juli 2024

MIJN ZOON, MIJN MONSTER. Ingrid Verhelst. ****

Bij mijn nekvel gegrepen. Van bij de eerste zin tot de laatste. Ook door de schilderijen van Herman Van Nazareth. Ze doen huiveren. Woord en beeld versterken de gruwel, de verwarring, de eenzaamheid, de angst. Maar ook dat Irma zich niet zal laten doen. Half de tachtig of niet. Zo snel krijgen ze haar niet klein.

Rationele tegenhanger is de stem van haar overleden man François in haar hoofd. Hij geeft nog altijd raad, is het gezonde verstand, probeert haar af en toe af te remmen. Hij was haar grote liefde. Omdat en desondanks. De desondanks is de moeilijkste. Die liefde kan ze niet opbrengen voor het monster dat zij en François op de wereld hebben gezet. De zoon Luc die haar dood wil. Die op haar geld uit is. En als ze dood is, is dat de gemakkelijkste weg. Maar als hij oorlog wil, kan hij die krijgen.

Behalve François heeft Irma nog twee andere, zij het minder constructieve overlevingsmiddelen. Het haast obsessief tellen van voedsel. En haar onafscheidelijke fles wijn voor noodgevallen. Er zijn veel noodgevallen. Zoals buurvrouw Suzy die ingepalmd en mishandeld wordt door het monster dat is teruggekeerd en zich nu Enrico noemt. Is de toenemende verwarring een gevolg van Korsakov? Of is het de leeftijd, beginnende dementie, het trauma van de monsterzoon waardoor ze zowel hele stukken tijd als de grip op haar leven kwijtraakt? Het waarom is van ondergeschikt belang. Het is hoe ze het verteert. Of niet verteert. Het is wat het leven met haar gedaan heeft en wat zij nog met het leven doet.

Het verhaal is verteld vanuit Irma. In haar taal. Soms oud, rauw, zonder gêne. Soms nieuw, schrijnend, soms hilarisch. In een soort innerlijke dialoog met zichzelf die soms veel weg heeft van een achtbaan die overkop gaat. Met die vaart geschreven. Met die vaart ben je geneigd het ook te lezen, er in mee te gaan. Maar te snel lezen is zonde. Je zou zomaar voorbij kunnen zoeven aan oneliners, beelden, gedachten die je liever gevonden en bewaard had.

Synopsis

Een moeder slaat op de vlucht voor haar zoon.

Leestip van Gerda van Erkel

Mijn zoon, mijn monster : roman
Titel:
Mijn zoon, mijn monster : roman
Auteur:
Ingrid Verhelst
# pagina's:
159 p. : ill.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
B&L
ISBN:
9789463932769
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Moeder-zoonrelatie, Geheimen, Eenzaamheid, Geweld
Aanbevolen voor:
Aangrijpend,
Boeiend,
Intens

Gerelateerde leestips