Passing/ Schutkleur
Passing/Schutkleur vertelt gaat over twee vriendinnen,Irene en Clare, van gemengd bloed die ieder op hun eigen manier gebruik maken van het feit dat ze als blank persoon door het leven kunnen gaan. Het verhaal speelt zich af tegen de problematiek van de raciale identiteit in New York aan het begin van de twintigste eeuw. Irene gebruikt haar identiteit om rustig een tas thee te kunnen drinken in chique restaurants en hotels. Maar vriendin Clare speelt een veel gevaarlijker spel... Wanneer Clares levensbedreigend geheim aan het licht dreigt te komen, komt Irenes dubbele moraliteit onder druk te staan.
Passing/Schutkleur werd geschreven door de Deens-Afro-Amerikaanse Nella Larsen (1891-1964). Het leven van de auteur blijft nog steeds een groot mysterie, maar ze zou als verpleegkundige aan de slag geweest zijn in o.a. New York. Nella, die zelf een dubbele nationaliteit had, heeft haar hele leven lang in strijd gelegen met haar identiteit. De schrijfster werd de eerste Afro-Amerikaanse vrouw die een ‘Guggenheim Fellowship for creative writing’ kreeg toegekend. Het is onduidelijk hoe en waarom Nella van de literaire radar verdween. Nella ploegde zich in 1933 door een dramatische echtscheiding van de natuurkundige Elmer Imes, waarna ze zichzelf in een wanhoopsdaad uit het raam zou gesprongen zijn, een gebeurtenis die overigens in Passing/Schutkleur voorkomt. Maar zoals het gaat, blijft het gissen naar de waarheid.
Ondanks de dikte van het boek en als je het verhaal écht wilt begrijpen, is de roman er niet een die je in een avond uitleest. In Passing/Schutkleur kruip je in het hoofd van hoofdpersonage Irene. Iedere zin, elke gedachte die beschreven staat in het boek draagt een dubbele connotatie. Als lezer leef je mee met het benepen leven van Irene en Clare. Je bent als het ware een vlieg op de muur. Tijdens sommige passages wenste ik dat ik de problemen van de vrouwen voor hen kon oplossen. Passing/Schutkleur is zeker de moeite waard om te lezen. Het is een boek waarvan het verhaal je je hele leven zal achtervolgen.
In 2021 kreeg het boek onder dezelfde naam een verfilming. Deze werd geregisseerd door Rebecca Hall. In de hoofdrollen zijn Tessa Thompson, Ruth Negga, Ghenga Akinnagbe, André Holland, Bill Camp en Alexander Skarsgård.
Synopsis
Amerika, jaren twintig. Twee korte romans over de rol die 'kleur' speelt in het leven van Amerikaanse vrouwen die één blanke en één zwarte ouder hebben.