Terug naar de bedoeling

Een adequate systematiek van procedures, instructies, regels, protocollen, rapportagevoorschriften enz. is onmisbaar voor het doeltreffend functioneren van organisaties als bedrijven, scholen, zorginstellingen en sportverenigingen.
Maar heel gemakkelijk wordt deze 'systeemwereld' heersend in plaats van dienend: het middel wordt doel en er ontstaat een zogeheten 'verdraaide organisatie', getypeerd door bureaucratische verstarring.
De bedoeling - dat waar het bij het uitvoeren van het dagelijks werk wezenlijk om zou moeten gaan - raakt in de verdrukking. Vanuit zijn eigen ervaring in en met organisaties analyseert Wouter Hart in Verdraaide organisaties (2012) deze scheefgroei. Hij reikt stimulerende tips en denkwijzen aan om de goede richting in te slaan.
Organisaties zijn 'verdraaid' als de natuurlijke principes van organiseren verloren zijn gegaan onder een lawine van onnatuurlijke managementlogica. Dit boek laat zien hoe je betere resultaten kunt behalen op een manier die nog veel geld bespaart ook.
Enkele interessante principes die aan de orde komen:minder onteigenen, meer toe-eigenen, minder chronos (de kloktijd), meer kairos (de juiste tijd), minder afdwingen, meer uitnodigen, minder schaalvergroting, meer gemeenschapsvorming.
Dit boek is een aanrader voor elke medewerker en elke leidinggevende.