Charlotte Hardeman
Leestip van Charlotte Hardeman
Laat je inpakken!

Even iets verfrissends ...?

9 juli 2024

'Zevenpoot' is een satirische vertelling, geïllustreerd met tekeningen van de bekende kinderillustrator Thé Tjong-Khing, die overigens prachtig zijn.
Grunbergfans zijn al wat gewend, maar de auteur gaat hier helemaal los - dat mag nu eenmaal in een kinderboek. Je vindt er de gekste personages (de allervreemdste is koning Alexander die getransformeerd is in een zwerfkat) en de vreemdste plotwendingen. Het hoofdpersonage is een piepklein jongetje (bij de geboorte moest je hem met een vergrootglas bekijken) met acht benen (in de loop van het verhaal verliest hij er een). Zijn ouders willen niets liever dan van hem houden zoals hij is, maar hij glipt voortdurend uit hun handen: de directeur van het Stedelijk museum wil hem uitstallen, de asieldienst ziet in hem een vreemdeling, een pedojager heeft het op henzelf gemunt ...
Het verhaal zit vol typische Grunberghumor. Onderhuids spot hij o.a. met diversiteit, snobisme, vreemdelingenbeleid, bureaucratie, het koningschap, enz. En al is een monkellachje nooit ver weg, Grunbergs humor heeft altijd wel een wrang kantje, en dat is in dit kinderboek voor volwassenen niet anders.
Als je het fraai uitgegeven boekje dichtklapt, heb je je geamuseerd, maar er blijft ook een licht gevoel van onbehagen hangen ...

Synopsis

‘Onze liefde overwint alles,’ zeggen mevrouw en meneer Knoblauch wanneer ze een piepklein zoontje met acht beentjes krijgen, ‘we houden van hem zoals hij is.’ Maar de buitenwereld heeft haar bedenkingen. Is de achtbener moderne kunst? Een medisch wonder? Een vreemdeling?

Charlotte Hardeman
Leestip van Charlotte Hardeman
Laat je inpakken!

Zevenpoot
Titel:
Zevenpoot
Auteur:
Arnon Grunberg
# pagina's:
174
Genre:
Romans,
Satiren
Uitgeverij:
Em. Querido's Uitgeverij
ISBN:
9789021487267
Materiaal:
Boek
Aanbevolen voor:
Confronterend,
Hilarisch,
Kleurrijk

Gerelateerde leestips