Stadslezer Isabelle Spoormans blikt terug op het FAAR non-fictieboekenfestival

11 maart 2025

"Een walhalla voor de boekenliefhebber, met interessante lezingen, maar ook workshops en wandelingen."

Als stadslezer van Oostende Leest won Isabelle een 'all-inclusive' FAAR-festivalpas en kon ze van vrijdag 7 tot zondag 9 maart 2025 op pad om te proeven van het uitgebreide aanbod. Hier volgt een kleine impressie:

'Hoe maak je dat? Garnaalkroketten' met Pieter Gaudesaboos

"Ik startte op vrijdagnamiddag met de activiteit ‘Hoe maak je dat? Garnaalkroketten’.

Pieter Gaudesaboos, auteur van ‘Een zee van liefde’, kwam vertellen over zijn nieuwste boek ‘Hoe maak je dat?’. Hierin bezoekt hij tien fabrieken en leert zo hoe vuurwerk, tennisballen, kauwgom, cornflakes etc. gemaakt worden.
In Oostende kwam hij zijn boek voorstellen bij Revi Foods, een ‘garnaalkrokettenfabriek’. We kregen een rondleiding en sloten de namiddag af met het zelf draaien van deze heerlijke garnaalkroketten."

Isabelle Spoormans Hoe maak je dat2

'Interne Keuken' met Koen Fillet en Sven Speybroeck

"Op zaterdag sloot ik aan bij ‘Interne keuken’, het bekende Radio 1-programma met Koen Fillet en Sven Speybroeck. Zij nodigden voor FAAR heel speciale gasten uit:

Lex Boon kwam spreken over 'De gestolen Van Goghs', Jolien Gijbels schreef een fascinerend artikel over de mythe van het moederschap en Martijn van Calmthout heeft zich verdiept in het gegeven 'tijd'. Tine Hens ('De wereld die we delen'), Britt Bakker (gefascineerd door het microbiële leven) en Eline Van Bloois ('Het machtigste leven op aarde') spraken over de wonderlijke wereld van de machtige microben. Na deze laatste uiteenzetting voelde ik me als mens slechts nietig en klein ten opzichte van die machtige en onmisbare microben..."

Isabelle Spoormans Interne Keuken 3

SaFAARi bij hoogwater met Aäron Fabrice de Kisangani

"Een inspirerende wandeling aan de vloedlijn, samen met een teugje gezonde zeelucht en de eerste warme lentezon; de zondag kon niet beter beginnen.
Een ontdekkingstocht waarbij verwondering centraal staat, en van verwondering worden we gelukkig, nietwaar?

Aäron deelde de boeiende schatten die hij tijdens het strandjutten al heeft gevonden (van zeehart tot barnsteen, van walvisluizen tot zeehondensnorharen), maar ook pakkende verhalen (paspoorten van vluchtelingen, een schoen, een foto van een kind). Hij gaat werkelijk op zoek naar de verhalen achter zijn vondsten. Anderhalf uur genieten, en van de ene verwondering in de andere rollen. Een prachtige afsluiter van een fantastisch festivalweekend!"

Isabelle Spoormans Sa FAA Ri 2