Christine Willaert
Leestip van Christine Willaert
Boeken inspireren, laten je dromen, verrijken je, verbreden je horizon,...

Een pareltje van een novelle! Blij dat ik het gevonden heb ;-)

4 juli 2024

Ik beken... voor mij is dit de eerste kennismaking met de veelgeprezen auteur Lize Spit. En ze kon me meteen bekoren met zinnen als 'Tristans vader at in een stilte die bodemloos leek.' of 'een hele rij vragen zat in hem klaar, als Mentos in een rolletje.'

De auteur brengt een verhaal van een Kosovaarse familie. Ze vond hiervoor inspiratie bij een bestaand gezin dat - op de vlucht voor de oorlog - in het dorp Viersel werd opgevangen.

In 'De eerlijke vinder' maak je kennis met de twee protagonisten: Jimmy en Tristan. Hun vriendschap wordt tot het uiterste gedreven wanneer de familie Ibrahimi het verzoek krijgt om het land te verlaten.

In het laatste deel van de novelle wordt de spanning ten top gedreven. De novelle bevat ook humor en fantasie maar mist geen realiteitszin. Je krijgt ook een kippenvelmoment wanneer je geconfronteerd wordt met wat dergelijke families moeten doormaken. Ook Jimmy, de Belgische jongen die bijna constant aan de zijde van Tristan staat, wordt mooi kenmerkend getypeerd.

Kortom, de schrijfstijl van Lize Spit smaakt naar meer!

Synopsis

Jimmy (10) moet de Kosovaarse vluchteling Tristan (11) helpen met taal en inburgering. Er onstaat een vriendschap tussen beide jongens.

Christine Willaert
Leestip van Christine Willaert
Boeken inspireren, laten je dromen, verrijken je, verbreden je horizon,...

De eerlijke vinder
Titel:
De eerlijke vinder
Auteur:
Lize Spit
# pagina's:
104 p. : ill.
Genre:
Novellen
Uitgeverij:
Das Mag Uitgevers
ISBN:
9789493320697
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Vluchtelingen, Vriendschap
Aanbevolen voor:
Aangrijpend,
Confronterend,
Meeslepend

Gerelateerde leestips