Een grootse bitterzoete pil
1966, Amerika. De jonge, tradioneel opgevoede en naïeve Frances (Frankie) hoort voor het eerst dat 'ook vrouwen helden kunnen zijn'. Het opent haar ogen voor andere mogelijkheden in het leven dan een brave huisvrouw te worden. Ze schrijft zich meteen in om als verpleegkundige aan het front van de Vietnam oorlog gewonde soldaten te helpen. Maar ze kon onmogelijk voorbereid zijn op de gruwelijkheden die ze daar meemaakt en te zien krijgt. Tegelijkertijd beleeft ze er mooie momenten en smeed ze intense vriendschappen die de rest van haar leven mede zullen bepalen.
1969: Frankie keert terug naar Amerika. Haar onthaal en PTTS syndroom maken het haar echter uitzonderlijk moeilijk om het 'gewone leven' terug op te pakken.
Dit boek greep me quasi onmiddellijk bij de keel en liet me niet meer los. Het is zo aangrijpend geschreven en het legt zoveel gruwelijkheden van deze oorlog bloot waar ik geen weet van had. Dankzij hoofdpersonage Frankie en de uitzonderlijk goede vertelstijl van Kristin Hannah maakt de lezer alles van erg dichtbij mee. Toch wordt het nooit goedkoop of sensationeel.
Het was de betrachting van de auteur om de heldhaftige verhalen van de vrouwen die dienst hadden gedaan in Vietnam uit de vergetelheid te halen. Heldhaftig zijn ze zeker. Dit boek zal nog heel lang nazinderen bij mij.
Synopsis
Wanneer de twintigjarige verpleegster Frances ‘Frankie’ McGrath de onverwachte woorden ‘ook vrouwen kunnen helden zijn’ hoort, gaat er een wereld voor haar open. Ze is opgegroeid op een idyllisch eiland voor de kust van Californië, onder de vleugels van haar conservatieve ouders. Haar toekomst leek zo simpel: school afmaken, trouwen en in haar moeders voetsporen treden als de perfecte vrouw des huizes. Maar het is 1965 en de wereld is aan het veranderen. Wanneer haar broer vertrekt om te vechten in Vietnam, besluit ze zich aan te melden als verpleegkundige in het leger.