Christine Willaert
Leestip van Christine Willaert
Boeken inspireren, laten je dromen, verrijken je, verbreden je horizon,...

Moedermelk - onder het juk van de Sovjet-Unie

27 mei 2024

De Letse schrijfster Nora Ikstena heeft al meer dan twintig boeken op haar naam staan, maar pas sinds 2015 brak ze internationaal door. Ze wordt beschouwd als één van meest gelezen en getalenteerde schrijvers van Letland.

‘Moedermelk’ vertelt een (groot)moeder – dochter verhaal dat zich afspeelt in Letland. De hoofdpersonages ervaren wat de Sovjetoverheersing met je kan doen. (Een brandend actueel onderwerp)

Elk personage vertelt vanuit de ik-vorm wat het soms iets moeilijker maakt om te lezen. Het meest uitgewerkte figuur is de moeder, een getalenteerde gynaecologe die na de geboorte van haar dochter een zware periode tegemoet gaat. Ze ervaart constant tegenwerking om haar beroep naar behoren uit te oefenen. De kleindochter groeit voornamelijk op bij de grootouders en zal zich haar hele leven afvragen welke demon haar moeder heeft gekweld.

De titel sprak mij meteen aan, maar ik had een iets rooskleurig verhaal verwacht ook gelet op de cover ;-) Niettemin vond ik het boeiend om stil te staan bij de impact van de staat op het individu en hoe het leven zich voltrekt binnen deze Letse familie.

Synopsis

Een vrouw probeert ondanks de constante dreiging van arrestatie en vervolging haar roeping te volgen als arts in het door de Sovjet-Unie bezette Letland. Het moederschap in een onderdrukkende maatschappij tekent niet alleen haar patiënten, maar ook haarzelf.

Christine Willaert
Leestip van Christine Willaert
Boeken inspireren, laten je dromen, verrijken je, verbreden je horizon,...

Moedermelk : roman
Titel:
Moedermelk : roman
Auteur:
Nora Ikstena
# pagina's:
215 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Koppernik
ISBN:
9789083323909
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Letland, Moeders, Vrouwenemancipatie
Aanbevolen voor:
Donker,
Leerrijk

Gerelateerde leestips