Christine Willaert
Leestip van Christine Willaert
Boeken inspireren, laten je dromen, verrijken je, verbreden je horizon,...

Voor wie kennis wil maken met Paul Verhaeghe

26 mei 2024

In april 2024 kwam klinisch psycholoog Paul Verhaeghe een lezing geven in de bib rond het thema 'onbehagen'. Ter voorbereiding van een interview (UiTmagazine april 2024) met hem las ik het boek 'Wat brengt u hier?'van journaliste Sarah Vankersschaever. Zij ontmoette de professor emeritus en confronteert hem met heel wat diepgaande vragen. Je leert er gaandeweg een man kennen die zich graag opstelt van aan de zijlijn en niet bang is om een kritische noot te laten horen. Hij stelt onder meer dat onze samenleving alles in onderlinge competitie organiseert en dat hier heel wat onbehagen uit voortkomt. Psychologen moeten ook stoppen met alles vanuit het individu te bekijken. Alles wat we doen is afhankelijk van anderen. En verandering kan enkel in samenwerking met anderen.

Naast 'Onbehagen' zijn 'Autoriteit', 'intimiteit' en 'identiteit' belangrijke werken van zijn hand. Het boek 'Het einde van de psychotherapie' heeft veel stof doen opwaaien. Hij houdt er zelf een boekenblog op na: boekenblog.paulverhaeghe.com waarin hij boeken deelt die hij zelf de moeite waard vindt.Synopsis

Vraaggesprek met de Belgische psychoanalyticus en hoogleraar (1955) over zijn gedachtegoed, academische loopbaan en persoonljkeontwikkeling.

Christine Willaert
Leestip van Christine Willaert
Boeken inspireren, laten je dromen, verrijken je, verbreden je horizon,...

Wat brengt u hier? : in gesprek met Paul Verhaeghe
Titel:
Wat brengt u hier? : in gesprek met Paul Verhaeghe
Auteur:
Sarah Vankersschaever
# pagina's:
272 p.
Uitgeverij:
De Bezige Bij
ISBN:
9789403125312
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Mens en maatschappij
Aanbevolen voor:
Boeiend

Gerelateerde leestips