Een ongezouten verhaal over Amerika
De geschiedenis en de politiek van de Verenigde Staten hebben mij altijd mateloos geboeid en dat van jongs af aan. Ik herinner me trouwens nog het moment in november 1963 - ik was toen acht - dat mijn moeder me vertelde dat president Kennedy dood was. Ik ben er altijd van overtuigd geweest dat daar bij mij de vonk voor die passie ontstond. Ik heb talloze boeken verslonden over onder meer de historiek, presidenten, belangrijke gebeurtenissen en uiteraard volg ik de actualiteit van heel dichtbij.
De boeken die journalist en VRT-correspondent in de USA Björn Soenens over het onderwerp schreef, zijn van het beste dat je erover vindt en dat heeft zo zijn redenen. Als voorbeeld haal ik met overtuiging zijn recent boek 'De laatste Walvis' aan, een nieuwe pil op het snijvlak van journalistiek en geschiedschrijving. In een eigen stijl - waarbij hij zich soms rechtstreeks tot ons lezers richt, schetst hij een niets ontziende visie op de geschiedenis van Amerika en wat meer is: hij slaagt erin met succes de geschiedenis te betrappen op leugens. De ongemakkelijke waarheden van Amerika gaat hij allerminst uit de weg. Het is zoals auteur en Harvard professor Jill Lepore schreef in haar boek 'Deze Waarheden' (een quote die Soenens aanhaalt): de waarheden waarop Amerika werd gesticht, zijn gesmeed in een smeltkroes van geweld. Dat heeft Björn Soenens perfect gevat in dit fantastisch boek.
Synopsis
Analyse van de geschiedenis en het heden van de Amerikaanse maatschappij, van de prilste kolonisten tot de bestorming van het Capitool.